CIT Container Intermodal Trading

Mon to Fri - 09:00 to 05:00

Contact Us

+27 21 705 1724

Contact Us
Get A Quote

Converted Shipping Containers Help Educate Underprivileged Children In South Africa

Another great initiative!

Personal offices, pop-up shops, retail stores: is there anything you can’t use those old metal shipping containers for? Now, Tsai Design Studio has  converted one of these multipurpose vessels into a classroom on the outskirts of Cape Town, South Africa. The Vissershok Container Classroom, which has recently won the silver Loerie Award for architecture, offers rural primary school children a tranquil environment where they can learn, grow their own vegetables, and–of course–run around outdoors.

 

 

Set in the wine valley of Durbanville, Vissershok Primary School assembles children ages 5 through 6 from the nearby, poverty-stricken township of Du Noon. In need of an affordable plan to assist low-budget schools, the retail store Woolworths offered local high schoolers a competition to redesign shipping containers as tools to assist underprivileged communities.

The winning design was from 15-year-old Marshaarn Brink, who proposed a playful and multi-faceted facility where kids can enjoy outdoor play and the unit itself can be a dual learning and library center. Tsai Design Studio then refined Brink’s idea to include four sections: Learn, Gather, Play, and Grow, keeping within an accommodating budget.

 

 

In the learning area, which is inside the structure, kids attend their lessons in the morning and can then browse through the posterior library. For comfort, the roof is installed as a shield to protect the container from intense sun rays, while the raised gap reduces heat gain. Ventilation is provided by an array of windows all throughout the classroom.

 

 

The steps in front of the center make up the gathering area, which is used for social hour and school assemblies, while the play area includes swings and a jungle gym. Finally, in the grow area children can plant vegetables in the garden, providing them with their own feeding program.

 

 

 

 

Images: courtesy of Tsai Design

Original article by Rebecca Fleischer found here

× WhatsApp